Het is voor ieder kind een belangrijke basis om naar school te kunnen gaan. In Congo is het verplicht om een schooluniform te dragen. Geen geld betekent geen uniform en dus niet naar school. De kinderen van de basisschool hebben les van 08.00 uur tot 12.00 uur en die van het voortgezet onderwijs van 13.00 tot 18.00 uur.

Er wordt gebruikgemaakt van hetzelfde schoolgebouw. Daarom gaan de kinderen halve dagen naar school. Ouders moeten per jaar 230 à 300 euro schoolgeld betalen. Het beroepsonderwijs is wel hele dagen, dat kost gemiddeld 250 à 500 euro per jaar, afhankelijk van de opleiding. Wat betreft de schoolgebouwen: deze zijn oud en niet waterbestendig. Hierdoor komen door de vele tropische regenbuien vaak lessen te v
ervallen. Lessen vallen dikwijls ook uit doordat er geen didactisch materiaal beschikbaar is; schoolborden en -
banken ontbreken vaak.

Goed onderwijs is de sleutel tot een betere toekomst. Ieder kind verdient een kans om de armoede te ontgroeien. Op dit moment profiteren lang niet alle kinderen in Congo in gelijke mate van het onderwijssysteem.

Nelson Mandela zie over onderwijs: “Education is the most powerful weapon which you can use to change the world”.

Het doel van Stichting Congo is dan ook bestaande schoolgebouwen op te knappen en te zorgen voor meubilair en lesmateriaal.